Ben de isterdim gitar çalarken hangi etütü hangi hızda kaç tekrar yapınca aklımıza kazınıyorla ilgili bir araştırma okuyup sonuçlarını size yazmak ancak; maalesef ki akademik yayınlarda bu yönde bir çalışma bulamadım. Ben de egzersiz biliminden faydalanmaya karar verdim.
Egzersiz biliminde yapılan bazı araştırmalar sonucunda, bir kas grubu üzerinde çalışırken bir takım ağırlıkları kaç tekrar ve kaç set halinde kaldıracağımıza dair bir takım veriler var. Kas yıkımı 8. tekrarda başlıyor ve 8’den sonra tükenişe kadar gidiyoruz genelde. Ki bu da 10-12 tekrar oluyor benim için. Ve bunu 3-4 set halinde yapıp, setler arasına en az bir dakikalık dinlenme süreleri koyuyoruz. Ve haftadan haftaya gelişmeyi gerek aynada, gerek ağır bir şeyler taşırkenki performansımızda gayet net görebiliyoruz.
Peki gitarda neden böyle olmuyor?
Son bir haftadır öğrencilerimden, onlara verdiğim ödevleri bir de benimle beraber o an derste yapmalarını istiyorum. Çoğunun verdiğim bir etütü 3 dakika bile çalışmamış olduğunu görüyorum. 3 dakikayı ilk kez bir etütle geçiriyor ve kendisi de şaşırıyor bu süreyi tek bir etüte ayırmış olmasına 🙂 İşte bu yüzden gitarda böyle olmuyor. Çalıştığımız şeyi istikrarlı bir şekilde çalışmıyoruz ve dolayısıyla tutulacak bir veri de olmuyor elimizde.
Evet şarkı çalışırken akıştayız, kabul. Ama her an akışta olamıyoruz. Akışta kalarak çalabilmek için, kaslarımızı, ellerimiz, kas hafızamızı ve zihnimizi eğitmek zorundayız.
Sizlere çok basit bir tavsiye.
1-2-3-4 kromatik egzersizini alın. “Kalın mi”den başlayıp “ince mi”ye kadar gelin. Sonra 4-3-2-1 şeklinde bir perde kenara kayarak geri çıkın aynı yolu. Sonra 3. perdeden inip, 4’ten çıkın ve bunu 8. perdeye kadar getirin. Bunu hatasız, takılmadan, maksimum hangi hızda çalabildiğinizi metronomla ölçün. Hız testi yapacaksınız kendinize yani. Sonra bu maksimum hızdan daha yukarı gidememenize engel olan şey nedir bunu belirleyin. Pena mı takılıyor tellere? Yoksa parmaklar kromatik sırayla giderken ahenksiz mi davranıyor? Problemin ne olduğunu belirleyip, max hızdan 5-10 bpm düşüp, bu problemli noktalara odaklanarak ve en önemlisi; dik oturup, nefes alış verişe dikkat ederek tekrar çalışın. Bu dikkat ederek çalışma işini de yine 1-8. perdeler arası problemsiz hızda çalana kadar 6-8 tekrar şeklinde çalışın. Problem yoksa hızı 2 bpm arttırın. Sonra 2 daha. Ve max hızınıza geldiğinizde tekrardan; bakın bakalım ilk testi yaptığınız zamanki problemler var mı? Varsa aynı çalışma tekrardan yapılacak. Alışkanlıklar kolay edinilmiyor sevgili arkadaşlar. Ha eğer problem yoksa, hızı arttırarak çalışmaya devam edin. Ve bu çalışmanın solo, lick çalarken sizin dayanıklılığınıza, akıcılığınıza neler kattığını gözlemleyin. O etüt işini yapıp bitirdiyse, daha zorlayıcı, konfor alanından çıkabileceğiniz etütler arayın. Önemli olan her gün, hız ve performans takibi yaparak, 6-8 tekrarları olan setler halinde çalışmak.
Deneyip, sonuçlarınızı maliakpolat@gmail.com‘a mail atabilirsiniz.
Yarın görüşürüz.