Hangisine sahipseniz ya da hangisini alabiliyorsanız, en iyisi odur sevgili arkadaşlar. Ben sahnelerde yıllarca Boss GT8 kullandım. Bana kendimi çok rahat hissettirdiği için onunla mutlu olmayı öğrendim. Çünkü asıl tonun parmaklardan geldiğine dair bir inancım var. Jack Thammarat GT8 ile neler yapıyordu zamanında, bakın;
Elinizdeki processorden ötürü güzel çalamadığınızı düşünüyorsanız, orası çıkmaz sokak söyleyeyim baştan. Yok, güzel çalıyorum ama çıkan ses istediğim gibi değil diyorsanız, o zaman yol sizi bir yere götürür evet. Peki hangisi en iyisi hocam, HANGİSİ !?
Şu an gözlemlediğim kadarıyla Neural DSP’nin Quad Cortex’i ve Kemper başka bir noktadalar diğerlerine göre. Hepsinden güzel ses çıkarmak mümkünken, bu iki arkadaş bunu minimum eforla yaptırtıyor. Hatta itiraf edeyim, Kemper’in amfi profillerini çok daha fazla beğenmeme rağmen; QC bu işi çok hızlı yaptırtıyor. Neural’ın Nano Cortex’i de çıktı. Bir kaç öğrencim aldılar bile. Çok da güzel neticeler elde etmişler.
Yapay zekanın da işin içine girmesiyle işler iyice kızışmaya başladı sevgili arkadaşlar. Artık çok daha orijinallerine yakın amfi modellemeleri biriktirebiliyoruz cihazlarımızın içinde ve fakat bunlarla ne yapıyoruz? Sürekli ve bitimsiz bir bilgi arayışı var. FOMO*’dan kaynaklanıyor olabilir. Ya da bir tür kıtlık bilinci olabilir. Ama gözlemlediğim kadarıyla insanlar ellerinde olanın onlara yetmeyeceğini, henüz elde etmeden biliyor gibiler. Yani elde ettiği anda dikkatinin dağılmasını anlarım ama; bu başka bir şey. Bu da bizi ana konumuzdan uzaklaştırıyor. Sen gitar mı çalışmak istiyorsun yoksa gitar çalışmakla ilgili doküman koleksiyonu mu yapıyorsun? Sen biri gibi gitar çalmak mı istiyorsun yoksa o birinin tonunu elde etmek istiyorsun sadece…
Yine geldik doğru soruyu sorma kısmına, gördünüz mü sevgili okurlar? Konuyu dağıtmayalım.
Artık yeni nesil, son model cihazları takip etmemek bizi çok hızlı zamanın gerisinde bırakır oldu. Çok şükür ki bu noktada halen köklerimize bağlıyız. Son teknoloji cihazlar 50’li, 60’lı yılların amfileri gibi davranmaya çalışıyorlar. Son teknoloji uçaklarımız kuşlar gibi, Chat GPT’nin gelişmiş sesli konuşma modu robotluktan çıkıp sokak röportajlarındaki dayılar gibi konuşmanın peşinde. Çok şükür ki her şey halen köklerine bağlı. O yüzden çok kafanız karışırsa, çok basit, tek kanal lambalı bir amfi alın, önüne bir overdrive bağlayıp başlayın çalmaya. Gördüğümüz her şey “müziğe” hizmet ediyor. Bu noktayı atlamayalım.
Yarın görüşmek üzere.
*FOMO: Fear Of Missing Out